7 Şubat 2014 Cuma

Death Note İnceleme - Ölüm Defteri Hakkında İnceleme

Death Note yani Ölüm Defteri, ismini duyduktan sonra bu anime serisine önyargıyla yaklaşmıştım doğrusu. Standart bir japon animesinden başka ne olabilirdi ki? Çoğu anime manga serisinde olan abartılı efektler ve saçmasapan Bir konu bütünlüğü.
Ama ilk bölümünü izlediğim an da fikirlerim altüst oldu. Bu izlediğim diğer animelerle aynı değildi. Aynı şekilde izleyiciye dezavantaj sağlamıyordu. Death Note'un o profesyonelce kurgulanmış senaryosu beni benden almıştı. Her gün en az 3 bölüm kadar izliyordum. Sonraları bu sayı 5'e ve 7'ye çıktı. Konu öylesine bağlayıcı ve meraklandırıcıydı ki hemen izleyip bitirmek isterdiniz. Karakterleriyle baştan çıkarıcı olan ve izleyiciyi ekran başına mıhlayan bu seri ölmeden önce izlenilesi, nadir bulunan animelerden birisi.
Death Note gizem, korku, gerilim, polisiye ve psikoloji gibi bir çok unsuru içeriğinde barındırıyor.
Tsugumi Ooba tarafından yazılmış olan Death Note; son derece zeki ve çalışkan bir lise öğrencisi olan Light Yagami, Bir Şinigami (Ölüm Tanrısı) olan Ryuk tarafından dünyaya düşürülen ölüm defterine sahip olur. Defteri eline alıp arkasında yazan kuralları okuduğunda bunun bir şaka olduğunu düşünür. Çünkü ilk kuralda "Bu deftere ismi yazılan kişi 40 saniye içerisinde ölecektir" yazmaktadır. Yalnız ismi yazılan kişinin yüzü yazar tarafından bilinmek zorundadır. (2. kural)
Bu arada televizyonda bir rehin tutma olayının yaşandığı geçmektedir. Light rehin tutan kişinin hem adını hem de ismini bilmektedir ve ilk ismi deftere yazar. Tam 40 saniye sonra bu adam bir kalp krizi sonucu mortayı çeker. Light Yagami bu defterin gerçek olduğunu anladığında kendini "Yeni dünyanın Tanrısı" olarak görmeye başlayacaktır. Light Yagami için dünyada en önemli olan şey adalet olduğundan düzeni sağlamak için birçok suçluyu kalp krizinden öldürmektedir. Bu şüpheli ölümlerde Japonya'da büyük yankı uyandırır. Halk bu ölümlerin arkasında olan bir kişiden bahsetmektedir ve bu kişiye katil anlamına gelen "Kira" ismini verirler. Kira çoğu insan tarafından desteklenirken bir kısmı tarafından da nefret edilmektedir. Bu arada ölümleri araştırmak için İnterpol'de harekete geçmiştir ve araştırmanın başında dünyanın en iyi dedektiflerinden olan L (L Lawliet) vardır.
Bu inanılmaz kalitede ki seri gerçekten biz anime severler için bir lütuf olma özelliğini taşıyor. İzlerken hayretler içinde kalacağınız stratejilerle dolu bir dünyaya giriş yapacaksınız.

Light Yagami
Ölüm Defteri’nin sahip olan kişi. Çok zeki ve çalışkan 17 yaşında bir Lise öğrencisi. Şinigami olan Ryuk tarafından dünyaya gönderilen ölüm defterini bulunca suçluları öldürerek yeni bir dünya düzeni kurmayı amaçlayan aynı zamanda Kira olarak bilinen baş karakter Light Yagami

Karakterler
L Lawliet
L dünyanın en iyi üç dedektifinden birisidir. Aslında diğer iki dedektif de farklı kimliklere bürünmüş olan yine kendisidir, kendini Kira’yı bulmaya adamıştır bu yüzden Light'nun en başta cezalandırmak istediği isimdir.

Misa Amane
Kira'nın en büyük hayranıdır; çünkü Kira Amane'nin anne ve babasını öldüren katili gebertmiştir. Aynı zamanda ikinci Kira'dır. Şinigami gözlerine iki kere sahip olmuştur. Gözleri almanın karşılığında kendi yaşam süresinin yarısını kullanmıştır.

Mello
Yetim olan Mello, Watari’nin L'in yerine geçebilecek gençleri yetiştirmek amacıyla kurduğu Wammy'nin Evi'nde büyümüştür. L'in iki varisinden biridir fakat L öldükten sonra bu görevi Near'a bırakarak gitmiştir.

Near
Near L'in Wammy'nin Evi'nde büyüyen varisi, SPK adlı grubun lideri. Kendini araştırmalar boyunca N olarak adlandırır. L nasıl şeker küpleri ve çatallarla oynuyorsa Near’da kendi saçı ve oyuncaklarıyla oynamaktadır. Near da L gibi alışılmışın dışında bir şekilde oturmaktadır, fakat küçük farklarla. L'inkine yakın bir taktik izlemekte ve duygularının onu etkilemesine izin vermemektedir.

Teru Mikami
Mikami, üçüncü ve son Kira'dır ve Light tarafından seçilmiştir. Mikami, Kira’nın şiddetli bir destekçisidir ve birçok düşüncesi, ideali ve öncelikleri Kira ile aynıdır. Light için canını bile vermekten çekinmez.İster istemez Light'nun yakalanmasına sebep olmuştur.

Ryuk
Light'ın aldığı Ölüm Defteri’ni insan dünyasına düşüren orijinal şinigamidir. Monotonluktan sıkılmış olan ve şinigami dünyasında şinigamilerin kralını kandırıp ikinci bir Ölüm Defteri'ne sahip olan Ryuk, Death Note’un hikâyesini başlatır.

Rem
Misa’ya Ölüm Defteri’ni ve şinigami gözlerini veren şinigamidir. Ryuk’a benzer olarak Rem, iki Ölüm Defteri taşır; bununla beraber, Misa Amane’ye defteri kasten verir. Rem, diğer Ölüm Defteri’ni, Misa’nın hayatını korurken ölen Jealous’tan almıştır ve defteri alma hakkının da Misa’ya ait olduğunu düşünür.

Death Note Kuralları
1-Deftere adı yazılan kişi ölür.
2-Eğer deftere ismi yazan kişi ismi yazılan kişinin yüzünü bilmiyorsa o kişi ölmez, bu kural sayesinde aynı ismi taşıyanlar etkilenmez.
3-Deftere adı yazılan kişi en az 40 saniye sonra ölür.
4-Eğer ölüm nedeni belirlenmezse, kişi basit bir kalp kriziyle ölür.
5-Ölüm şekli yazıldıktan sonra detayları 6 dakika 40 saniye içinde yazılmalıdır.
6-Defter eğer yere 1 defa değerse o zaman dünyanın malı olur.
7-Sadece defterin orijinal sahibi Ölüm Tanrısını(Şinigami) görür ve sesini duyar.
8-Ölüm defterini kullanan kişi ne cennete ne de cehenneme gider.
9-Ölüm defterine dokunan her insan Ölüm Tanrısını görür ve sesini duyar.
10-Eger defterin orijinal sahibi ölürse, defter Ölüm Tanrısına ait olur.
11-Defterin sahibi defteri kullandıktan en geç 39 gün sonrasında Ölüm Tanrısını görür.
12-Defterin orijinal sahibi olan Ölüm Tanrısı prensipte defterin sahibi olan insana yapacağı hareketlerle yardım etmemeli ve zarar vermemelidir.
13-Ölüm Tanrısının defterin nasıl kullanılacağı ve içeriği hakkında insan sahibine açıklama yapma zorunluluğu yoktur.
14-Ölüm Tanrısı ölüm defterine isim ekleyerek ölen kişinin fazla yıllarını alıp kendi hayatını uzatırken insanlar uzatamazlar.
15-Ölüm defterini kullanan kişi kendi hayatını kısaltır.
16-Ölüm defterinin insan sahibi kendi hayat süresinin yarısını Ölüm tanrısı gözüyle takas edebilir. Bu göz gördügü insanın yaşam süresini ve gerçek adını görür.
17-Ölüm tanrıları bilindik yöntemlerle ölmezler. Ancak bir insana aşık olup onun hayatını kurtarmak için ölüm defterini kullanmakla ölürler.
18-Deftere yazılan ve fiziksel olarak mümkün olmayan ölüm şekilleri sonuçta basit bir kalp krizine dönüşür.
19-Defterden koparılan çok küçük bir parça bile tam etki gösterir.
20-Deftere yazılan tüm mümkün ölüm şekilleri ve detayları ancak okunabilir bir şekilde yazılırsa gerçekleşir.
21-Defterin orijinal sahibi olmayan bir kişi bile defteri tam etkisiyle kullanabilir.
22-Defter, 780 günden küçük kişileri etkilemez.
23-Yazılan kişinin adı 4 defa yanlış yazılırsa defter o kişiyi öldürmez.
24-Defter çalınır veya kaybolursa 490 gün içinde geri alınmadığı takdirde sahipligi yitirilir.
25-Defter'e 490 gün boyunca dokunmayınca (herhangi bir parçasına sayfasına ) Defterle olan anılar sılınır hafıza kaybı yaşanır.Fakat Deftere dokundugunda her şeyi geri hatırlar .
26-Bir ölüm defterine ismi yazılan kişinin ismi başka bir deftere yazılsada 2. defter işlev görmez.

27-Ölüm meleğinin gözlerine ve defterine sahip olan kişi başka ölüm defterine sahip olan kişinin sadece ismini görebilir.Ölmek için ne kadar zamanının kaldığını göremez.



Not: Death Note'un tüm bölümleri sitemizde mevcuttur. İzlemek için Tıklayınız. (Yakında)

Etiketler: death note, ölüm defteri, inceleme, death note fragmanı,  death note izle, anime izle, Light Yagami, L Lawliet, Misa Amane, teru mikami, anime tv