27 Ocak 2014 Pazartesi

Netbook'lar da Oynayabileceğiniz Oyunlar - Netbook için oyunlar - Netbook Performansı



Bu yazımızda Netbookların oyun probleminden bahsedeceğiz. Netbook kullanıcılarının birçoğunun bildiği üzere cihazlarımız çoğu oyunu kaldırmıyor. Performansı düşük kalıyor. Peki ya neden? Mini Notebook'lar ilk çıktığı dönemde ekonomik krizin önüne geçebilen düşük maliyetli cihazlar olarak ortaya çıktı ve İntel bu cihazlarda daha fazla söz sahibi oldu. Atom işlemcisini biraz daha geliştirerek bu cihazlarda kullandı ve bilgisayar dünyasında bir çığır açtı. Tabi özellikleri detaylı bir şekilde inceleyecek olursak çok da iç açıcı bir sonuçla karşılaşmayacağız. Hatta oyun tutkunlarını hayal kırıklığına uğratacak bir teknolojiyle karşılaşacağız. Açık konuşmak gerekirse bu gibi mini bilgisayarlarda iyi bir oyun deneyimi sağlanamıyor. "Peki şimdi oyun yok mu?" diye sorabilirsiniz. "Var" 7 yıl önce mobil bilgisayarlarda oynanan oyunlar var. Yeni çıkan çok görselli mükemmel oyunlar yerine klasikleşmiş düşük donanımsal performans gerektiren düşük pixelli dandik oyunlar var. (Şu lafımdan dolayı hayal kırıklığına uğramayın.) İyi oyunlarda var muhakkak. Şimdi biraz bu oyunları tanıyalım isterseniz.

CS 1.6Diablo 2NFS - Hot Pursuit 2Sim City 3000TrackmaniaWarcraft 3

Geçmişe nostalji yapacağımızı söylemek isterim. Fakat bu oyunlar gerçekten şu an bile bazı oyun severler için heyecan uyandıracak biçimde. Counter Strike, Diablo ve Warcraft.(Netbook'lar Warcraft'ın tüm single player oyunlarını çalıştırıyor)

Herkesin merak ettiği bi soruyu da yanıtlamak isterim WOW yani world of warcraft'ın netbooklar üzerinde ki performansını hepiniz merak ediyorsunuzdur belki de. Size üzücü bir haberim var çünkü WOW tam anlamıyla Netbook'lar üzerine iyi bir performans sergileyemiyor. Testlerimiz sonucu pek başarılı sonuçlar elde edemedik. Ama Netbook'unuzun  performansını Overclock yöntemiyle arttırabilirsiniz. Bu şekilde WOW'da oynayabilme şansınız artmış olur.
Asus N10Netbook kullanıcıları GMA 950 grafik çözümü ile artık pek ümitlenmesinler. Çünkü piyasadaki çoğu netbook ürünü bu grafik işlemciyi kullanıyor ve geliştirilmesi de pek akla uymuyor.
Sadece Asus'un Pavillion modelleri için Neo işlemci teknolojisinde biraz göz alıcı durabiliyor. Bu WOW oyunu içinde geçerli iyi bir fps aralığında bu oyunu oynama durumunuz var. 
Sonuç olarak:
Netbook ve oyun birbiriyle uyuşmayan iki kavram. Ama tabi "oyun" kişisel tercihlere göre değişen bir durum. Makalemizde de bahsettiğimiz gibi Windows XP'nin çıktığı zamanlarda piyasada gürülen oyunlar, en azından düşük grafik ayarlarıyla oynanabilir. Günümüz oyunları ise Netbook'lar için biraz fazla kaçmakta. Eğer amacınız oyun oynamak ise biraz daha maliyetli olan ucuz multimedya notebooklara da bakmanızı öneririz.