27 Ocak 2014 Pazartesi

Muhabbet Kuşu Bakımı - Muhabbet Kuşu nasıl bakılır - Muhabbet kuşları hakkında genel bilgi


Muhabbet kuşu beslemek için ilk önce muhabbet kuşunuzun olması gerekiyor. Geniş bir kafes suluk, yemlik ve kuşların üzerinde salınabileceği çubuklar. 
Muhabbet kuşları çok hassas hayvanlardır. Dikkatli bakıldığı takdirde uzunca yaşarlar. 
Evde ilk gün çok dikkatli olunmalıdır. Kafese hassasça yerleştirilmelidir. Kafes ne aşağıya ne de yüksek bir yere konulmalıdır. Odaya hakim olan bir köşeye konulması daha iyidir. Sıcak bir ortamda olması gerekir. Yoksa kuşlar soğuktan mortayı çekebilir. Kafesin yerini sıklıkla değiştirmeyin. Çünkü kuşların odaya alışması gerekmektedir. Çok muhabbet ettikleri zaman insanın beynini çorba yaparlar. Yapmanız gereken en iyi şey Kafesin üzerine bir örtü atın karanlık olunca hiç sesleri çıkmaz. (Hayvanlar üzerini uzun süre örtmeyin yoksa depresyona girerler.)
Gece olunca karanıkta kalmamaları için odada bir gece lambası yakılabilir.
Kuşları ele alıştırmak için çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Elinizi kafese sokun. (İnsancıl bir şekilde) Ardından bir dakika kadar parmağınızı kafeste bekletin. Hatta yem falan ikram edin. Dost canlısı bir yaklaşımla kuşu elinize alıştırabilirsiniz. Zaten parmağınızın üzerine çıkabilir. Kuş kafeslerine ayna koymakta doğru değildir. Çünkü kuş kendini ayna da gördüğünde kendisini başka bir kuş sanabilir. Aldığınız kuşların birbiri ile en iyi şekilde anlaşabilmeleri için aynı cins kuş alınmasına dikkat edilmelidir. 
Açıkçası kendi gözlemlerime dayanarak bu olayların hiçbirinin doğru olduğuna inanmıyorum. İki kuşu alıştırmak çok zordur. Tek kuş olursa iyi olur fakat kuş yalnız kalınca iyi olmuyor. Sinirli ve depresif oluyor. En azından bir arkadaşa ihtiyacı vardır. Yalnız kalmaktan nefret ederler.
Kuşlar ne yemeli? Ben açıkçası açık satılan yemlere karşıyım çünkü çabuk kurtlanıyor ve içindeki parazitlerden dolayı sağlıksız. Kuşlar yem haricinde tuzlu ve tatlı yiyeceklere bayılırlar. çerez, çiğdem, cips ne varsa yerler ama kolesterol yapabilir. Bu yüzden ballı yem çubuklarından ayda bir tane alıp kafeslerine konulmalıdır. Bu onlar için yeterlidir. 
Kuşunu hasta olduğunu nasıl anlarız? Hasta kuşlar kafesin bir köşesinde tüylerini kabartıp sessiz bir şekilde dururlar. Gözleri şiş ve çapaklı olabilir. Kuşlar hasta oldu mu kesinlikle mortayı çekerler. Elimizden bir şey gelmez. Belki bir veteriner yardımı dokunabilir ama belli olmaz. Siz yine de kafesi temiz tutun ve kuşların hasta olmaması için onlara iyi bakın yoksa bir sabah uyandığınızda nalları dikmiş bir kuşla karşılaşabilirsiniz.

Bu sadece benim kendi kişisel görüşüm. Tabi siz ne düşünürsünüz bilemiyorum. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.